samu(a)songforlife.fi    +358 44 2510 955

blogi

Matkapäiväkirja 12.10.2020

Risti, taakkako?

Näin ei varmaan uskoville saisi sanoa, mutta jotkut ovat vähän liian rakastuneita ristiin. Mitä tällä tarkoitan?

Tarkoitan sitä, että tällainen ihminen näkee vain ristin ja puhuu vain rististä. Tällainen ihminen on kyllä palava kristitty, ei siitä ole kysymys. Mutta hän näkee evankeliumin usein vaatimusten kautta. Tai ainakin hän esittää muille listan vaatimuksia. Siitä kuinka uskovan täytyy toimia ja kuinka uskova ei saa toimia. Hän on myös kovin varma omasta tiedostaan. Tällainen minäkin olen ollut jossain vaiheessa.

Tällainen on ollut myös se henkilö, joka on ymmärtänyt Jeesuksen sanat ristin kantamisesta jonkinlaisena vaatimuksena. Suorittamisena. Mutta hän on lukenut sen Raamatun kohdan aivan täysin laput silmillä. Hän on unohtanut jotain oleellista. Hän on unohtanut millainen Jeesus on.

Ristin kantaminen on yksi varsin väärin ymmärretyistä Raamatun kohdista. Monelle on opetettu, että se liittyy jollain lailla taakan kantamiseen negatiivisessa mielessä. Puhutaan, että no jokaisella on ristinsä kannettavanaan. Se on tämä sairaus minun ristini. Taitaa olla minun ristini tuo vaikea ihmissuhde, josta en pääse eroon.

Mutta tämä on kyllä väärä tulkinta. Siinä on luettu yksittäistä jaetta, ilman, että on huomioitu koko Raamatun ilmoitus. Jos tutkimme koko Raamatun ilmoitusta, huomaamme, että Jumala ei anna meille taakkoja.
Ja kun Raamatussa puhutaan taakasta ja kuormasta, ne tarkoittavat eri asiaa. Taakka on jotain, mikä on raskas kantaa, kun taas kuorma voi olla myös kevyt.

Jeremia 23
33 "Kun tämä kansa, papit tai profeetat kysyvät sinulta: 'Minkä sanan Herra on nyt pannut taakaksemme?', niin vastaa heille: 'Te itse olette tulleet minulle taakaksi, ja minä heitän teidät pois, sanoo Herra. 34 Jos profeetta, pappi tai joku kansasta nimittää minun sanaani 'Herran taakaksi', minä vaadin hänet ja hänen perheensä sanoistaan tilille!"
35 Puhukaa keskenänne ja kyselkää toisiltanne näin: "Mitä Herra on vastannut? Mitä Herra sanoo?" 36 Mutta älkää enää kysykö: "Mikä on Herran taakka?" Sillä se, joka näin sanoo, saa taakakseen omat sanansa. Te vääristelette elävän Jumalan, Herran Sebaotin, meidän Jumalamme, sanat! 37 Näin teidän tulee kysyä profeetoilta: "Mitä Herra on vastannut sinulle? Mitä Herra sanoo?”

Tässä Jumala suoraan kieltää käyttämästä sanaa taakka tässä yhteydessä. Miksi? Koska Jumala ei anna taakkoja, vaan ottaa ne pois.

Matteus. 11
28 "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon

Jeremia 31
25 Väsynyttä minä juotan, nääntyneen minä ravitsen.”

Matteus 12
20 Murtunutta ruokoa hän ei muserra, savuavaa lampunsydäntä hän ei sammuta

Matteus 11
29 Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon 30 Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.

Miika 6:8 Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä, mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.

Tässä vain muutamia kohtia Raamatussa, jotka todistavat, että Jumalan tarkoitus ei ole taakoittaa ihmistä, vaan päinvastoin. Mutta mennäänpä syvemmälle tuon ristin kantamisen jakeeseen, joka siis kuuluu näin:

Matteus 10:38 Joka ei ota ristiään ja seuraa minua, se ei kelpaa minulle.
Matteus 16:24 Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

Luukas 9:23 Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua

Luukas 14:27 Joka ei kanna ristiään ja kulje minun jäljessäni, ei voi olla minun opetuslapseni.

Siis joka ei joka päivä ota ja kanna ristiään ja kiellä itseään, ei kelpaa Jeesukselle, eikä voi olla hänen opetuslapsensa. Aika tiukkaa.
Mietitäänpä hetki tätä sen käsityksen mukaan, joka sanoo, että risti on taakka joka nyt vain täytyy elämässä hyväksyä ja kantaa. Vaikkapa sairaus… Eli jos et hyväksy tuota sairautta, et kelpaa Jeesukselle. Eli jos sulla on vaikka syöpä, niin nyt ei muuta kuin, että kiellät omat tunteesi syövän suhteen ja työnnät sivuun oman halusi parantua siitä. Ja ei kun hyväksyt, että Jeesus on sinulle nyt antanut ristin kannettavaksi. Ole kunnon uskova ja kanna se mukisematta.
Kuulkaa, nyt aletaan olla ristiriidassa Raamatun itsensä kanssa. Jeesushan sanoo itseään sairaiden parantajaksi.

Ja minnekäs se risti piti kantaa? Ja koko elämäkö sitä kannetaan?

Hypätäänpä pääsiäiseen ja ristiinnaulitsemiseen. Jeesus tuomitaan kuolemaan Jumalan pilkasta. Häntä lähdetään viemään saattueessa kohti Golgataa.
Tästä alkaa upea kuva, joka samalla avaa meille ristin kantamista.

Mitä siis tapahtuu?

Johanneksen evankeliumi kertoo meille, että Jeesus kantoi itse ristiään. Muut evankeliumit taasen hyppäävät suoraan kohtaan, jossa Simon Kyreneläinen laitetaan kantamaan Jeesuksen ristiä. Meillä on siis kuva, jossa Jeesus kantaa ristiään, ja toinen kuva, jossa Simon Kyreneläinen kantaa ristiä ja seuraa Jeesusta.

Molemmat kuvat ovat tärkeitä. Tarkastellaanpa varsinkin tätä kuvaa jossa Simon Kyreneläinen kantaa ristiä. Huomaatko? Simon kantaa ristiä ja seuraa Jeesusta. Mitä Jeesus olikaan sanonut? Joka ei kanna ristiään ja seuraa minua… Nyt Simon Kyreneläinen siis kantaa ristiä ja seuraa Jeesusta. Minne hän seuraa Jeesusta? Golgatalle! Ja mitä siellä tapahtuu? Jeesus naulitaan ristille ja Simon saa poistua vapaana miehenä, ilman ristiä, ilman taakkaa.

Eli tuo Jeesuksen kehotus ristin kantamisesta kuuluisi hieman vapautta käyttäen kokonaisuudessaan jotakuinkin tähän tapaan :

”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän hylätköön vanhan minänsä, tunnustakoon joka päivä syntinsä ja seuratkoon minua, ja hän saa nähdä, kuinka hänen syntinsä on täysin sovitettu ja hän saa jättää kaikki raskaat taakkansa tähän ja lähteä vapaana. Ja hänen kuormansa on oleva kevyt kantaa”.

Siis kaikki on tehty. Ei ole mitään enää tehtävissä. Sinun syntisi on sovitettu. Taakka on kannettu. Ei ole mitään vaatimuksia. Ei ole mitään, mitä pitäisi enää kantaa. Jeesus kantoi kaiken.

Ainoa paikka mihin sinun pitää se risti kantaa, on Golgata. Ja sitten jättää se sinne.
Synnin palkka on kuolema, ja syntisenä sinunkin kuuluisi kuolla ristillä. Mutta sinun ei tarvitse, koska Jeesus kuoli puolestasi. Jätä siis se taakka sinne Golgatalle, äläkä hyvä ihminen raahaa sitä enää yhtään pidempään mukanasi. Koska sinun ei tarvitse.

Ainoa vaatimus, joka ihmiselle on Raamatussa annettu, on uskoa Jeesukseen, jotta voisi pelastua iankaikkiseen elämään. Ja sekin on puettu tällaiseen muotoon:

Jokainen joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu. Siinä on siis kaikki. Mitään muuta ei tarvita. Ei tarvita jonkun siunausta, ei rukousta, ei kastetta, ei mitään riittiä, ei mitään liturgiaa. Ainoastaan usko Jeesukseen syntien sovittajana. Ja se tarvittavan uskonkin määrä on oikeastaan määriteltynä tässä samassa jakeessa. Jokainen, joka huutaa avuksi… Me ei tarvita siis minkäänlaista suorittamista.

Riittää, että kääntyy Jeesuksen puoleen. Siinä kaikki.

Nyt saatat muistella, että Raamattu sanoo, että joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu.
Mutta toinen ristin ryöväreistä, joka kääntyi ristillä Jeesuksen puoleen ja sanoi ”Herra muista minua, kun tulet valtakuntaasi”. Häntä ei kastettu, ja silti Jeesus sanoi hänelle ”Totisesti, jo tänään olet oleva kanssani paratiisissa”.

Joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.

Koska olet viimeksi ajatellut kuinka yksinkertainen asia pelastus oikeasti on.
Seuraavan kerran, kun mieli tekee listata asioita, joita uskovan täytyy tehdä, tai joita uskova ei saa tehdä, muistele tätä: Jokainen joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.

Vaikka tekisit mitä, Jeesus ei muuta suhtautumistaan sinuun.
Vaikka jättäisit mitä tekemättä, Jeesus ei muuta suhtautumistaan sinuun.

Asioista voi toki tulla muita seuraamuksia, mutta Jeesus ei muuta suhtautumistaan sinuun.

Jos sinua vastaan rikotaan, muista Jeesuksen sanat:
”…jos hän sittenkin rikkoo, suhtaudu häneen kuin publikaaniin, tai pakanaan” Ja kuinka Jeesus suhtautui publikaaneihin ja pakanoihin? Publikaanit, eli tullimaksujen kerääjät, olivat todella halveksittuja kansan parissa, koska he keräsivät veroja roomalaisille. Heitä pidettiin pettureina. Ja Jeesus, Hän söi ja vietti aikaa heidän kansaan. Täysin poikkeuksellista siinä kulttuurissa.

Jeesus rakastaa ja kunnioittaa sinua aina. Jos sinä tänä päivänä kuulet Hänen äänensä ja käännyt Hänen puoleensa, Hän ei hylkää sinua koskaan. Mutta kerran tulee päivä, jolloin kaikki joutuvat teoistaan ja sanoistaan tuomiolle ja jos et siihen päivään mennessä ole Jeesuksen puoleen kääntynyt, Hän tulee sinä päivänä sanomaan sinulle: ”Mene pois, minä en tunne sinua”.

Hepr. 3:7-19
Sen tähden, niin kuin Pyhä Henki sanoo: -- Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan, kun koettelitte minua autiomaassa. Siellä isänne panivat minut koetteelle -- ja saivat neljäkymmentä vuotta kokea, mitä heille tein.
Minä vihastuin heidän sukupolveensa ja sanoin: "Aina he sydämessään kulkevat harhaan." He eivät tahtoneet seurata minun teitäni, ja niin minä vihassani vannoin: "Ikinä he eivät pääse minun lepopaikkaani." Varokaa siis, veljet, ettei kukaan teistä ole sydämessään paha ja epäuskoinen ja näin luovu elävästä Jumalasta. Rohkaiskaa toinen toistanne joka päivä, niin kauan kuin tuo sana "tänä päivänä" on voimassa, ettei kukaan teistä lankeaisi synnin viettelyksiin ja paatuisi.
Mehän olemme osalliset Kristuksesta, kun vain loppuun asti pidämme kiinni siitä todellisuudesta, jonka yhteyteen jo alussa olemme päässeet.
Kirjoituksissa siis sanotaan: -- Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan.
Ketkä tekivät näin: kuulivat mutta nousivat kapinaan? Kaikki ne, jotka Mooseksen johtamina olivat lähteneet pois Egyptistä. Keille Jumala oli vihoissaan neljäkymmentä vuotta? Niille, jotka lankesivat syntiin ja joiden ruumiit sitten jäivät autiomaahan. Keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepopaikkaansa? Niille, jotka eivät totelleet. Huomaamme näin, että perillepääsyn esti epäusko.

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen itsensä kieltämistä, joka myös hieman vääristyneesti monesti ajatellaan.

« Takaisin