samu(a)songforlife.fi    +358 44 2510 955

blogi

Matkapäiväkirja 15.12.2020


Joulun sanoma - mutta mikä se on?

Jouluna puhutaan paljon joulun sanomasta. Vuoden muuna aikana puhutaan kirkon sanomasta.
Kysehän on käytännössä samasta asiasta. Ilosanomasta. Enkeli ilmoitti suuren ilon: tänään on teille syntynyt vapahtaja! Mutta mitä tämä sanoma vapahtajasta oikeastaan tarkoittaa? Mitä tekemistä jollain Betlehemiläisessä tallissa ihmiseksi syntyneellä Jumalalla on esimerkiksi meidän kanssamme täällä Suomessa? Ja mistä hän vapahtaa?

Jumala ilmoittaa Raamatussa luoneensa koko maailman ja kaiken mitä siinä on. Hän loi ihmisen ja antoi kaikki maan antimet ja eläimet ihmisen käyttöön. Hän ei vaatinut vastalahjaksi mitään. Jumala antoi kaiken lahjana ihmiselle. Hän antoi yhden ainoa kiellon. Hän kielsi syömästä yhden tietyn puun hedelmiä. Kaikkea muuta sai syödä, mutta ei tästä yhdestä puusta.
Mutta ihminenpä meni ja söi kuitenkin. Saatanaksi nimetyn enkelin yllyttämänä. Saatana tarkoittaa hepreaksi vihollista. Tämä enkeli oli aikaisemmin noussut kapinaan Jumalaa vastaan, ja se oli heitetty pois taivaasta. Kapinan seurauksena se oli menettänyt oikeutensa elää yhteydessä Jumalaan. Jumala oli määrännyt sille rangaistuksen ja säätänyt määräpäivän, jolloin lopullinen rangaistus laitetaan täytäntöön. Jumala loi helvetiksi kutsutun paikan. Hän loi myös tulisen meren. Ja tähän mereen saatana tullaan heittämään, kun Jumalan asettama päivämäärä umpeutuu.

Miksi saatanaa ei tuhottu saman tien lopullisesti? Koska Jumala on sekä oikeudenmukainen, että rakkaudessaan mittaamattoman kärsivällinen. Jos Jumala olisi välittömästi tuhonnut saatanan, Hänen olisi oikeudenmukaisuuden nimissä pitänyt tuhota myös kapinaan langennut ihminen välittömästi. Jumala kuitenkin kärsivällisyydessään asetti määräpäivän tälle tuholle.
Jumala haluaa tuhota synnin, joka tuhosi Hänen ja ihmisen välit. Jumala haluaa kuitenkin rakkaudessaan saattaa ihmisen takaisin siihen asemaan, johon hänet alunperin luotiin.
Synnin sovittamiseksi Hän sitten määräsi uhrijärjestelmän. Tämä uhrikäytäntö ei kuitenkaan voinut tuoda täydellistä sovitusta. Niinpä Jumala ilmoitti ihmisille, että eräänä päivänä teille syntyy Vapahtaja, Kuningas, joka sovittaa kaikkien ihmisten kaiken synnin. Ja tämä Vapahtaja on Jeesus.

Kun Jeesus eli elämänsä ihmisenä, Hän oli kuitenkin samaan aikaan myös täysi Jumala. Hän ei ollut puoliksi ihminen ja puoliksi Jumala. Hän oli 100% molempia, ja on edelleen.
Koska Jeesus oli ihminen ja kuitenkin Jumala, hän pystyi elämään täysin synnittömän elämän. Synti tarkoittaa siis Jumalan tahdon rikkomista. Ja synnin seuraamus on kuolema ja ikuinen ero Jumalasta. Jumalan käskyjä rikkonut tuomittiin kuolemaan yleensä kivittämällä, Jeesuksen aikaan kuitenkin roomalaiseen tapaan naulitsemalla tuomittu ristille.
Kun Jeesus kuoli syyttömänä ristillä, Hänen kuolemansa sovitti kaiken synnin maailmasta.

Jumala tahtoi ensin lain kautta osoittaa, että yksikään ihminen ei kykene sitä täyttämään. Ihminen on lankeemisensa jälkeen ollut syntyjään täynnä pahuutta. Tätä kutsutaan myös perisynniksi. Mutta hyvän kasvatuksen seurauksena hän oppii myös tekemään hyvää ja toimimaan rehellisesti.
Jokainen lapsen kasvattanut vanhempi tietää, että lapselle ei tarvitse opettaa huonoja käytöstapoja. Itsekeskeinen käytös tulee lapsessa esiin aivan itsestään. Sen sijaan hyvät käytöstavat ja toisten huomioon ottaminen täytyy erikseen opettaa lapselle, jotta hän ne omaksuisi. Eli ihminen ei suinkaan ole pohjimmiltaan hyvä, niin kuin jotkut virheellisesti ajattelevat. Ihminen on syntyjään paha, mutta kykenee myös hyvään.

Mutta Jumala on hyvä. Ja suuressa rakkaudessaan - aivan kuten vanhemmat lastaan kohtaan - Hän tahtoo ihmiselle pelkkää hyvää. Tämän takia Jumala tuli itse ihmiseksi Jeesuksessa ja kärsi sen kuoleman, joka ihmisille olisi kuulunut. Ja Hän sääti, että jokainen ihminen, joka uskoo Jeesukseen, pelastuu tältä kuolemalta, joka synnin seurauksena muuten ihmiselle tulisi.
Mutta se, joka ei usko Jeesukseen, ei tule saamaan syntejään anteeksi. Ja tällainen ihminen tulee eräänä päivänä saamaan tuomion yhdessä saatanan kanssa. Ja se tuomio on ikuinen kadotus. Raamattu kertoo, että tämä kadotus tarkoittaa ikuista eroa Jumalasta. Ikuista kärsimystä. Siellä tulee olemaan ainainen itku ja hammasten kiristys, kuten Raamattu asian kuvaa.

Mutta ihan jokainen ihminen, joka on ottanut vastaan tämän ihmeellisen armon tarjouksen, uskoa Jeesukseen, tulee elämään ikuisesti uudessa maailmassa, jonka Jumala heitä varten tulee luomaan.
Tämä näkyvä vanha maailma tulee tuhoutumaan. Ja tulevassa uudessa maassa ei enää pääse synti vaikuttamaan. Tämä uusi maailma tulee olemaan kaikin puolin täydellinen. Raamattu kuvaa kuinka siellä ei ole enää itkua, ei murhetta, ei huolia, ei sairautta, ei kuolemaa. Taivas on siis vain odotushuone. Tämä uusi maa, jonka Jumala tulee ajan täytyttyä luomaan, on se lopullinen paikka, jossa kaikki, jotka ovat täällä eläessään huutaneet Jeesusta apuun, tulevat viettämään ikuisuutensa.

Joku saattaa epäillä Raamatun todenmukaisuutta. Joku saattaa pitää tätä pelkkänä mielikuvituksen tuotteena. Mutta kuka uskaltaa ottaa sen riskin, että tämä kaikki onkin totta?
Kuka on se, joka ohittaa Jeesuksen pysähtymättä hetkeksikään ajattelemaan? Kuka jättää huomioimatta todisteet?

Joku taas saattaa pitää itseään liian huonona uskovaksi. Tähän sanon, että jokainen uskova on aivan yhtä huono, kuin sinäkin.

Joku ajattelee, että Jumala vaatii liikaa ja pitää noudattaa kaikenlaisia ihmeellisiä sääntöjä. Tähän vastaan Jumalan sanoilla, jotka löytyvät Raamatussa Miikan kirjasta: ”Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen”.

Jumala sanoo Raamatussa, että ”jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu”. Ja tämä nimi on Jeesus. Eli tässä on se kynnys, joka vaaditaan syntien anteeksisaamiseen ja pelastukseen ikuiseen elämään. Jokainen, joka huutaa Jeesusta avuksi, pelastuu. Synti taas on siinä, ettei usko Jeesukseen.

Siis aivan jokainen, joka huutaa Jeesusta avuksi, pelastuu. Muuta ei tarvita.

Jostain syystä ihmisten on vaikea ottaa vastaan ilmaista lahjaa. Monella on aivan kuin sisäsyntyisenä ajatus, että jos jotain saa ilmaiseksi, se täytyy olla huonolaatuista. Jotain mistä toinen vain haluaa eroon. Silti Jumala on nähnyt hyväksi antaa meille pelastuksen ilmaisena lahjana. Ja kuitenkin Jumala itse maksoi siitä korkeimman mahdollisen hinnan. Hän kärsi ja kuoli meidän puolestamme.

Haluatko pelastua? Huuda sydämessäsi Jeesusta! Hän tulee vastaamaan sinulle henkilökohtaisesti.

Tämä on se joulun sanoma, tämä on se kirkon sanoma. Tämä on Jumalan sanoma sinulle, ihminen. Jeesus Kristus on jo sovittanut kaiken. Se on ilmainen lahja. Siitä ei tarvitse maksaa sen enempää rahalla, kuin teoillakaan. Kaikki on valmista. Usko Jeesukseen, niin pelastut.

« Blogin etusivulle